6 Things That Are Different In Spain


Zimní semestr 2015 jsem strávila na Erasmu ve Španělsku a rozhodla jsem se vypsat pár věcí, které jsou jinak než v Čechách.
***
I spent winter semester 2015 in Spain (Erasmus program) and I've decided to write few things that were different than in the Czech Republic.

Škola
1. Úkoly
Měli jsme strašnou spoustu úkolů. Na vysoké jsem si hodně odvykla dělat úkoly, většinou máme jednu nebo dvě prezentace za semestr a ještě nějaké písemné práce. Ale na španělské univerzitě jsme měli úkoly z hodiny na hodinu, prezentací jsem měla asi deset a písemné práce o víc jak tisíc slovech.

2. Skupinové práce
Další věc, která není na našich univerzitách zas tak obvyklá je, že jsme měli strašně moc skupinových prací. Skoro na každé hodině jsme něco dělali ve skupinkách. Nejdřív to bylo fajn, ale pak už mi to lezlo na nervy. Hlavně, když jsem byla ve skupince se Španělama, kteří mezi sebou pořád mluvili španělsky a já rozumněla prd.
***
School
1. Homeworks
We had really lots of homeworks. We don't have homeworks so often at my university. Just one or two presentations during semester and sometimes writing task. But at my Spanish university we had homeworks for every class, I had about ten presentations and writing tasks for more than thousand words.

2. Group Works
Next thing is that at Czech universities we don't have so many group works. Almost at every class we did something in groups. For first time it was fine but after some time it began annoying. For example when I was in a group with Spanish guys and they talked Spanish and I didn't understand almost anything.


Život
1. Mañana a siesta
Tohle pro mě byl fakt nezvyk, ale ve Španělsku to tak prostě funguje. Autobusy jezdí až od 7 ráno, protože dřív nikdo nepracuje. Teda pracovat se začíná až tak od devíti nebo od desíti. Po obědě se zavře a aspoň dvě hodinky mají siestu. Takže když jdete po městě třeba ve tři hodiny odpoledne, divíte se, jakto, že má tolik obchodů zavřeno.

2. Neděle
V neděli se prostě nedělá. Skoro všechny obchody, restaurace a kavárny mají zavřeno. Takže si třeba jídlo musíte nakoupit dopředu, protože jinak byste do pondělí neměli co jíst.

3. Party
Ven se nechodí v pátek, jak je to u nás, ale už ve čtvrtek. A to chodí i lidi, kteří jdou v pátek normálně do práce. Naopak v pátek večer v barech potkáte jen pár lidí. Další věc je, že do klubů se chodí později než u nás, třeba až na druhou.

4. Městská hromadná doprava
V San Sebastian jezdily autobusy, ale jízdní řád jste na zastávkách nenašli, jen seznam zastávek. Ještě, že Google Maps mají i jízdní řády :). Navíc to, že mají autobusy zpoždění není žádná výjmka. Když jsem jela s kamarádkou Evčou do Bilbaa přijel autobus o 15 minut později. A to rozhodně nebylo poprvé.
***
Life
1. Mañana and siesta
This was strange to me, but this is how it works in Spain. Buses don't go before 7 am, because earlier no-one works. They start work usually at 9 or 10 o'clock. After lunch they have one or two hours for siesta. So when you walk at 15h around the city, you don't understand why are shops closed.

2. Sunday
Spanish people don't work on Sundays. Almost all of restaurants, shops or cafes are closed. So you have to buy food in advance or you'll not have anything to eat.

3. Party
Thursday is the day to go out, not Friday like in Czech. Everyone goes out even people who have to go to work the next day. And on Friday you meet just a few people in the bars. Next thing is that to the club people usually don't go before 2 o'clock.

4. Public transport
In San Sebastian are buses, but not timetables, just a list of stops. I was so glad that Google Maps has public transport :). Moreover buses are usually late, and it is normal thing. When I went to Bilbao with my friend Eva, our bus was late for 15 minutes. And it wasn't first time.

Leather jacket+Necklace: Pimkie, Skirt+Purse: C&A, Sweater: H&M, Shoes: CCC

Jakých zajímavých odlišností sis v cizině všimla ty?
Jsem teď hodně aktivní na Instagramu a Snapchatu, tak mě sledujte: caroline_daisy7
***
What interesting differences did you notice when you were abroad?
I'm very active on Instagram and Snapchat, so follow me: caroline_daisy7 

CONVERSATION

2 komentářů:

  1. Super clanek, tyhle kulturni odlisnosti me vzdycky moc zajimaly :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se ti líbí :).. Taky mám tenhle typ článků ráda ;))

      Vymazat

Děkuju za vaše komentáře :-*

Back
to top